Pokreće Blogger.
RSS

Minjon Torta




Sastojci

PRVA KORA

  • 5 bjelanaca
  • 150g šećera
  • 200g mljevenih oraha
  • 1 kašika brašna

DRUGA KORA

  • 5 bjelanaca
  • 150g šecera
  • 200g mljevenih pečenih lješnika
  • 1 kašika brašna

TREĆA KORA

  • 5 bjelanaca
  • 150g šećera
  • 200g mljevenih badema
  • 1 kašika brašna

FIL

  • 15 žumanaca
  • 15 kašika šećera
  • 100g čokolade
  • 300g maslaca

ČOKOLADNA GLAZURA

  • 200g čokolade
  • 6 kašika ulja



Priprema minjon torte

Lješnjake prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku smeđu ljusku i samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljuštiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svijetli.
Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanjke, dodati šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati žlicu brašna.
Rasporediti u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanjke i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
Ohlađeni fil izmiješati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.
Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.
Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim lješnicima.


Izvor: kolaci.eu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar