Sastojci
PRVA KORA- 5 bjelanaca
- 150g šećera
- 200g mljevenih oraha
- 1 kašika brašna
DRUGA KORA
- 5 bjelanaca
- 150g šecera
- 200g mljevenih pečenih lješnika
- 1 kašika brašna
TREĆA KORA
- 5 bjelanaca
- 150g šećera
- 200g mljevenih badema
- 1 kašika brašna
FIL
- 15 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 100g čokolade
- 300g maslaca
ČOKOLADNA GLAZURA
- 200g čokolade
- 6 kašika ulja
Priprema minjon torte
Lješnjake prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku smeđu ljusku i samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljuštiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svijetli.Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanjke, dodati šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati žlicu brašna.
Rasporediti u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.
U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanjke i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.
Ohlađeni fil izmiješati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.
Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.
Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim lješnicima.
Izvor: kolaci.eu
0 komentari:
Objavi komentar