Sastojci:
Biskvit:- 7 žumanaca
- 60 g šećera
- vanilin šećer
- naribane korice limuna
- 7 bjelanaca
- 120 g šećera
- 130 g brašna
- 20 g kakaa
- 30 g ulja
Krema:
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 50 g pudinga od vanilije u prahu
- 2 žumanca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 g šećera
- 250 g maslaca
- 2 kg banana
Glazura:
- 100 g čokolade za kuhanje
- malo maslaca ili margarina
Priprema:
Biskvit:Žumanca, šećer (60 g), vanilin šećer i koricu limuna umutiti dobro.
Bjelanca sa 120 g šećera umutiti u snijeg pa sastaviti sa smjesom od žumanaca, dodati brašno kakao i na kraju ulje.
Izmješati, izliti u pleh i peci na 200 °C dvadesetak minuta.
Ohladiti prerezati i poprskati svaku koru slatkom vodom (prokuhati malo šećera i vode).
Krema:
Dvije trećine mlijeka prokuhati. Ostatak mlijeka umutiti sa žumancima i pudingom pa dodati u prokuhano mlijeko. Miješti 1-2 minute da se zgusne.
U medjuvremenu na pari istopiti čokoladu pa je sa šećerom umješati u jos toplu kremu.
Maslac izrezati na kockice pa dodati i njega sve dobro izmiksati.
Završni postupak:
Prvu koru tanko premazati kremom poklopiti drugom, pa i nju tanko premazati.
Banane oguliti, uzduz prerezati i redati po kremi.
Preko banana namazati ostatak kreme, pa preko nje glazuru od čokolade.
0 komentari:
Objavi komentar