Pokreće Blogger.
RSS

Džem od kupina






Sastojci

  • 1 kg svježih kupina
  • 400 g šećera
  • svježe cijeđeni sok pola limuna
  • 1 žličica cimeta
  • 2 paketića vanili-šećera



Priprema

  1. Kupine operite, stavite u zdjelu širokog dna i dodajte im ostale sastojke. Kuhajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi, a zatim malo pojačajte vatru kako bi cijelo vrijeme ključale. Redovito miješajte kako kupine ne bi zagorile. Smjesa će biti dosta tekuća no uskoro će se početi reducirati i pretvarati u sirup. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz redovito miješanje sve dok se sirup ne dođe do 'jelly point' - gotov je u trenutku kad bude dovoljno gust da njime možete obložiti cijelu žlicu bez da smjesa pretjerano curi s nje. Meni je trebalo oko 45 min kuhanja.
  2. U međuvremenu sterilizirajte staklenke i poklopce tako da ih prokuhate 15 minuta u kipućoj vodi. U staklenke stavite gotovi džem, dobro zatvorite pa vratite u vruću vodu na još 10 minuta. Izvadite, ohladite i spremite na tamno mjesto. Kad se ohladi, džem će se zgusnuti i postati fino kompaktan.
  3. Ovako spremljen džem možete čuvati oko godinu dana, a nakon što ga otvorite, držite ga u hladnjaku. Dobar tek!
  4. Napomena: Ja volim džem - tj. komadiće voća u namazu - pa nisam kupine pasirala kako bih odstranila koštice. Vi, naravno, to možete učiniti prije konzerviranja.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar