Pokreće Blogger.
RSS

KIseljenje cikle




Najčešće nedoumice vezane uz ciklu pokušat ću riješiti kroz odgovore na slijedeća pitanja(*):
Zašto je cikla jedna od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije? Zato što sadrži i stanovitu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12 koji se inače nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla dok ga u povrću uglavnom nema. A pomanjkanje tog vitamina uz ostalo otvara vrata pernicioznoj anemiji, jer navedeni vitamin sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi.
Zašto je cikla tako intenzivno crvena? Cikla ima intenzivnu crvenu boju od sastojka koji se zove antocijan (prirodno obojena materija) i zbog koje je u biti uvriježeno mišljenje o njezinom izravnom utjecaju na dobru krvnu sliku u čovjeka, što i nije daleko od istine. Jer, cikla visokim sadržajem željeza uzrokuje obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih tjelešaca.
Kako napraviti sok od cikle? Ništa lakše! Sok se radi od svježe cikle (jer je ona i u takvom obliku lako probavljiva) i to tako da se cikla prvo nariba a zatim istisne sok, koji se može piti sam ili pomiješan sa sokovima ostalog povrća i voća, zaslađen medom.
Cikla se opere i stavi kuhati u veći lonac. Kuha se dok ne omekša potpuno.
Malo se ohladi pa se oguli i reže na ploškice debljine 1/2 cm.
Kada se sva cikla nareže, stavlja se u dublju veću posudu u kojoj se preljeva prokuhanim sirupom.



Sirup se slaže u slijedećem omjeru:


  • 1 mjerica šećera
  • 2 mjerice alkoholnog octa
  • 4 mjerice vode
  • žlica soli

Sirup se prokuha pa se još vrućim preljeva narezana cikla. Sirupa treba biti toliko da sva cikla bude potopljena. Ostaviti preko noći da odstoji u tok soku.
Drugi dan cikllom i sirupom u kojem je stajala puniti sterilizirane staklenke, dobro ih zatvoriti prikladnim poklopcima.
Staklenke treba još blanširati: U veću posudu staviti ručnik ili deblju krpu, na nju posložiti staklenke sa ciklom, uliti vode na visinu polovice staklenki i pustiti da sve skupa zakuha. Kratko prokuhati i pustiti da se ohladi u toj vodi.
Ciklu čuvati u mračnoj i hladnoj prostoriji.


Izvor: http://recipeci.com/

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar