Pokreće Blogger.
RSS

Musaka od patlidžana




SASTOJCI :

  • 50 dag mljevenog mesa
  • 3 patliđana
  • 2 manja luka
  • 3 dl kuhanog paradajza (ili koncentrata)
  • malo ketchupa
  • vegeta, sol, papar
  • talijanska mješavina začina
  • 4 jaja
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 10 dag tvrđeg ribanog sira


PRIPREMA:

  1. Patliđane oguliti, tanko narezati po dužini, posoliti kako bi pustili gorčinu kroz svoj sok, i ostaviti ih da odstoje oko 30 min.
  2. U međuvremenu pripremite mesni umak.
  3. Na ulju pržiti luk, dodati meso, podliti sa malo vina, doliti paradajz i ketchup, začiniti po ukusu pa uz povremeno miješanje i eventualno dodavanje vode pirjati 30 min.
  4. Patliđane prebrisati papirnim ubrusom pa jedan dio patliđana ispanirati za pohanje.
  5. Jedan dio patliđana ispohati a drugi dio prepržiti na tavi sa malo ulja sa obje strane.
  6. U  malo namašćenu vatrostalnu posudu slagati prvo red pohanih patliđana, zatim red mesnog umaka, pa red pečenih patliđana, pa opet preostalo meso i na vrh opet red pohanih patliđana.
  7. Od jaja i vrhnja pjenjačom uz dodatak vegete (ili soli) i papra umutiti umak kojim treba ravnomjerno preliti musaku prije pečenja.
  8. Posipati musaku ribanim sirom i staviti peći u pećnicu na 200℃ oko 20-tak min.
  9. Poslužiti u posudi u kojoj se peklo uz zelenu salatu.

Izvor: recipeci.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar