SASTOJCI
(mjera ječaša od 2 dl):
- 3 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 2,5 čaše brašna
- 1 čaša jogurta (ako nemate jogurta pri ruci, stavite u kolač 4 žlice kiselog vrhnja + pola čaše mlijeka)
- 1 čaša ulja
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 6 žlica pekmeza (vrsta proizvoljna: marelica, šipak, jagode…)
- 2 čaše mljevenih oraha
PRIPREMA:
- Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom tako dugo dok masa ne postane lijepo pjenasta. Dodati tada ulje, nedugo zatim i jogurt, a potom usipavati postepeno brašno sa praškom za pecivo.
- U namašćen i pobrašnjen lim srednje veličine, izliti polovicu biskvitne smjese, poravnati i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 15 minuta. Izvaditi polupečeni biskvit, premazati ga ravnomjerno pekmezom koji prethodno treba razraditi žlicom (ako vam je pekmez pretvrd malo ga zagrijte u lončiću) pa preko pekmeza posipati ravnomjerno rukom mljeven orahe. Preko svega toga izliti ostatak biskvitne smjese, poravnati pažljivo žlicom pa vratiti u pećnicu. Peći još narednih 20-25 minuta. Pita je gotova kada dobije lijepu blago smećkastu boju.
- Pečenu pitu posipati šećerom u prahu, rezati na komade željene veličine i poslužiti toplu ili hladnu, jednako je ukusna
Izvor: recipeci.com
0 komentari:
Objavi komentar