Pokreće Blogger.
RSS

Lijena pita s pekmezom i orasima




SASTOJCI

 (mjera ječaša od 2 dl):


  • 3 jaja
  • 1,5 čaša šećera
  • 2,5 čaše brašna
  • 1 čaša jogurta (ako nemate jogurta pri ruci, stavite u kolač 4 žlice kiselog vrhnja + pola čaše mlijeka)
  • 1 čaša ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 žlica pekmeza (vrsta proizvoljna: marelica, šipak, jagode…)
  • 2 čaše mljevenih oraha


PRIPREMA:


  1. Miksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom tako dugo dok masa ne postane lijepo pjenasta. Dodati tada ulje, nedugo zatim i jogurt, a potom usipavati postepeno brašno sa praškom za pecivo.
  2. U namašćen i pobrašnjen lim srednje veličine, izliti polovicu biskvitne smjese, poravnati i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ºC 15 minuta. Izvaditi polupečeni biskvit, premazati ga ravnomjerno pekmezom koji prethodno treba razraditi žlicom (ako vam je pekmez pretvrd malo ga zagrijte u lončiću) pa preko pekmeza posipati ravnomjerno rukom mljeven orahe. Preko svega toga izliti ostatak biskvitne smjese, poravnati pažljivo žlicom pa vratiti u pećnicu. Peći još narednih 20-25 minuta. Pita je gotova kada dobije lijepu blago smećkastu boju.
  3. Pečenu pitu posipati šećerom u prahu, rezati na komade željene veličine i poslužiti toplu ili hladnu, jednako je ukusna
Izvor: recipeci.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentari:

Objavi komentar